21 C
София
вторник, август 4, 2020
No menu items!
Тенис Анализи 15:0, 15:15, 30:15... 40:15?! Защо?

15:0, 15:15, 30:15… 40:15?! Защо?

Ако се вгледаме в началото на геймовете на всеки тенис мач, можем да забележим наченки на аритметична прогресия в отброяването на точките. Изглежда странно защо една точка започва с 15 и продължава с 30, а следващата, която е към края на гейма, е… 40.

Като привърженици на тениса, когато гледате мач заедно с човек, който не следи толкова отблизо спорта, вероятно сте получавали въпроса – защо всъщност точките се отброяват по този начин? А ако продължите с обяснението на цялата система на точкуване, най-вероятно събеседника ще се отегчи и ще поиска да смените канала.

* * *

Вечният спор къде възниква играта, наследена от съвременната представа за тенис – Великобритания или Франция, е сложна тема и няма безспорни доказателства в едната или другата посока. Ясно е само, че първите сведения за подобна игра са от късното Средновековие – около XII век. Думата „тенис”  произлиза от старофренското „Tenez”, което се превежда като „получаваш!”, тъй като това е думата, с която сервиращият сигнализира на посрещача, че ще му подаде топката. Развитието на тениса през годините обаче е дълга тема, която ще разгледаме в бъдещи материали.

Начинът по който се отброяват точките в играта също няма точно определен произход, но има различни сведения и хипотези, които ще разгледаме в следващите редове.

* * *

В своя балада (113) от 1435г. херцогът на Орлеан – Шарл Орлеански споменава, че е „достигнал 45”:

„Играя тенис от дълго време,

толкова дълго, че вече достигнах

четиридесет и пет; ние играем

за подходяща награда; не за нищо. […]”

Това е и най-ранното сведение, което имаме към този момент за произхода на точкуването в тениса. В последствие през XVI век се споменават и числата 15 и 30 в различни източници, но причината и подробни обяснения защо – липсват.

* * *

Най-популярната теория за възникването на тенис точките е защото те са се отброявали от часовник: когато спечелим първата точка – стрелката сочи 15, съответно втората – 30, а третата първоначално е сочила 45, но тъй като впоследствие възниква deuce и advantage правилото в геймовете, след 30 стрелката се поставя на 40 минути, а при предимство след deuce отива по-нагоре, преди да затвори напълно кръга при спечелване на гейма.

Проблемът с тази теория обаче е чисто времеви: както вече разгледахме, първите сведения за точкуването в тениса са от 15 и 16 век, а преди края на 17 век (1690г.) часовниците са имали само една стрелка посочваща единствено часовете, тъй като не е имало по-прецизен механизъм, който да отброява и минутите – затова няма как да има съотношение между минутите и точките поне в средновековните или ренесансови игри, наподобяваща тениса.

* * *

Друга теория свързана с отброяването на точките възниква от френската игра предшественик на тениса Jeu de paume (която вероятно визира и Шарл Орлеански в поемата си) или в превод на български – Игра с длани, в която вместо с ракети, топката се е подавала с ръце.

Във въпросната игра полето е било дълго общо 90 фута (1 фут = 30.48 см), разделено на 2 от мрежа. Когато спечелиш първата точка се придвижваш 15 фута напред, втората – 30 фута от основната линия, а третата – съвсем близо до полето на съперника – с още десет или общо 40 фута. Това е и най-популярната хипотеза във Франция за произхода на точките в днешния тенис, но и тя не е доказана и има слаби места – числото 40 не се споменава почти никъде чак до 18 век, преди това са познати само 15, 30 и 45.

През 19. век популярна игра сред английските войски в Индия е била Sphairistikè (думата произлиза от древногръцки и означава „изкуството да играеш с топка”), която се е доближавала най-много до съвременния тенис, добавяйки ракетите като част от играта.

Точкуването там е дошло от калибъра на оръдието, с което военните кораби обстрелвали целите си. Видовете разположени на един кораб са били 15-фунтово*, 30-фунтово и 40-фунтово оръдия, като съответните заряди са били изстрелвани в същата последователност, както са и точките в тенис гейма.

Макар да няма официално потвърждение, че точно оттук идва странното точкуване в геймовете, тази теория изглежда най-близо до реалността предвид това, че тази игра е наподобявала най-много днешния тенис, както и това, че все пак е възникнала доста по-късно от останалите две, които разгледахме.

* фунт – английска мерна единица за тегло. 1 фунт = 16 унции или ~ 453гр.

* * *

Любопитните въпроси относно точкуването на иначе изключително консервативния тенис не спират само с числовото изражение на резултатите. Освен, че има налице своебразен вид „тенис прогресия” в геймовете, вероятно сте чували, че тенис съдиите обявяват нулата в точките в гейма или в сетовете като „love”. Например 15:0 се обявява като „fifteen-love”, както и 3:0 гейма в един сет се обявява „three games to love”. На български резултата се съобщава както е логично – петнадесет – нула или три на нула гейма, но откъде идва използването на думата означаваща „любов” като нула в тениса?

Отново имаме френска и английска теория, както и леко включване от Нидерландия. Според английската, love се използва за нула тъй като преди започване на всеки мач, при резултат 0:0 „играчите все още са изпитвали любов един към друг” и оттам резултатът се обявявал „love to love”, след което при спечелването на точки love си е останало вместо нула.

Едва ли сте се замисляли, но цифрата 0 вероятно ви наподобява формата на яйце. Ако на вас не, то на французите това им е направило впечатление и се твърди, че френската дума за яйце „oeuf” или членувана „l’oeuf” се е използвала вместо нулата. Разбира се, в последствие думата започнала да се употребява и сред британците, които започнали да я изписват като „love”. Донякъде логична хипотеза, но и за нея няма твърди доказателства.

На нидерландски пък думата „lof” означава “чест” и се твърди, че когато състезателят е имал нула точки, той „не играе за друго, освен за честта си”, откъдето произлиза и това предположение за обявяването на нула в тениса. Разбира се, тази теория изглежда най-малко вероятна, тъй като няма други източници на информация за практикуването на тенис преди векове в Нидерландия.

* * *

Тенисът е изключително традиционалистки спорт, който крие много от своите тайни останали до днес сякаш е народна приказка споменава от уста на уста през поколенията. Темата за това дали голяма част от тенис правилата свързани с точкуването в един мач не са твърде остарели за днешния свят става все по-актуална, но едно е сигурно – всяка чувствителна промяна в правилата на играта ще бъде осъществена много  трудно – тенисът има лоялни привърженици по целия свят, които посрещат с огромно недоверие всеки опит за промяна на традиции формирани от векове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Рекламирайте тук -

Най-четените

Започва Adria Tour с участието на Григор, Новак и др. Какво представлява?

След 3 месеца "суша", най-сетне тенисът от най-висока класа се завръща, при това пряко в ефира на Евроспорт! От утре, 13 юни...

Лада и снукър: първият 147 брейк

Когато за първи път сте се сблъскали с аристократичната консервативна британска игра снукър, вероятно бързо ви е направило впечатление стила, джентълментството, тихата...

Уимбълдън 2020 няма да се проведе

След като цяла седмица се спекулираше, днес официално се взе решение, че Уимбълдън тази година няма да се проведе изобщо. Поради спецификите на All...

Отложиха и Световното първенство в Крусибъл. Какво следва?

Заради пандемията от COVID-19 завладяла света, организаторите на световното първенство по снукър, което трябваше да се проведе в Шефилд от 18 април до 4...