9.8 C
София
понеделник, ноември 29, 2021
No menu items!
Тенис Анализи Раят на тениса Indian Wells: “Петият турнир от Големия шлем”

Раят на тениса Indian Wells: “Петият турнир от Големия шлем”

Предвид отлагането на тазгодишния Indian Wells заради опасността от коронавируса (без да коментираме доколко решението е справедливо) – ще се върнем отново в Калифорнийската пустиня без маска и дезинфектанти, за да отговорим защо все по-често се прокарва твърдението, че Indian Wells e “като пети турнир от Големия шлем” – откъде идва това?

Изключителна жега, ярко слънце, зрители с шапки – Indian Wells е турнир, който лесно прави впечатление. Всъщност Indian Wells е малко градче с около 5000 жители, намиращо се в областта Riverside County в Колорадската пустиня на територията на щата Калифорния.

През март, когато обичайно се провежда турнира, през деня температурите достигат до 40*С, но типично за пустинята – във вечерната сесия могат да спаднат до 15*С – често се получават резки амплитуди в температурите. На пръв поглед не изглежда привлекателно, но всъщност по-голямата част от тенисистите обожават този турнир и рядко го пропускат. Рафаел Надал например задължително включва в календара си Indian Wells, често жертвайки Miami, който се провежда след това, а е турнир от същата категория.

Всъщност турнирът разполага с един от най-големите тенис комплекси в света и с втория най-голям централен корт (капацитет 16 102 зрители) след Arthur Ash Stadium (23 771) – централният корт на US Open в Ню Йорк. Построен в самата пустиня през 2000г., комплексът разполага с 29 тенис корта, а в последствие започва да приема и различни концерти на изпълнители като Андреа Бочели, The Eagles и др., както и други обществени събития, а през 2008г., макар и в предсезонните сблъсъци, приема първия NBA мач на открито от 1972г. – Финикс Сънс срещу Денвър Нъгетс.

Това е и първият ATP Masters 1000 турнир за сезона и заедно с последващия Miami Open 1000 приемат по 96 състезатели в основната схема и 32-ма поставени – единствени по рода си в целия тур. 32-ма поставени има единствено още на четирите турнира от Големия шлем и със сигурност това, че и на Indian Wells са толкова допринася за определението, което му се дава. През декември 2009г. целият тенис комплекс и турнирът се закупуват от Лари Елисон, откривателят на Oracle Corporation и част от борда на директорите на Tesla, Inc., чието състояние към днешна дата възлиза на около 70 милиарда долара. Отявлен тенис фен, Елисон иска да превърне турнира буквално най-добрият в света и инвестира десетки милиони в обновяването на кортовете и модернизирането на комплекса, като това е и първият турнир, който въвежда системата за видеонаблюдение на всеки един корт. Привържениците определят атмосферата по време на турнира като невероятна, затова и комплексът вече е наричан „Рая на тениса”. Това е и най-посетеният турнир извън четирите големи – още една причина да бъде наричан (почти) „Петият турнир от Големия шлем”.

- Рекламирайте тук -

Най-четените

Рим: Какво научихме от първия клей мастърс за сезона?

Обстоятелствата през 2020г. направиха така, че първият голям турнир на червено да се изиграе чак в края на лятото и то в...

#WinTheDay: US Open – ден 10

След като имахме два поредни дни с успеваемост от 1 от 3 мача, взехме ден почивка и се завръщаме с надежда да...

#WinTheDay: US Open – ден 8

Вчерашният ден не успя да ни донесе желания успех, след като само едно от трите предложения, които ви дадохме, се изпълни, но...

#WinTheDay: US Open – ден 7

3/3 в събота! За втори път стопроцентов актив от трите ни предложения, а черешката на тортата от вчера беше безапелационната победа за...