1.8 C
София
събота, януари 29, 2022
No menu items!
Снукър Анализи Лада и снукър: първият 147 брейк

Лада и снукър: първият 147 брейк

Когато за първи път сте се сблъскали с аристократичната консервативна британска игра снукър, вероятно бързо ви е направило впечатление стила, джентълментството, тихата обстановка, костюмираните състезатели и типично английския акцент с който съдията обявява броя на точките в брейка. И последното нещо, с което бихте свързали тази игра, са съветските автомобили захранили огромна част от автопарка у нас през ХХ век – Лада. И каква ирония – именно с автомобил на Лада 1600, който в България е по-известен като „Жигула” 2106, свързваме един от най-великите моменти в историята на снукъра.

“The Lada Classic 1982”

Изминали са няколко дни след началото на 1982г., a в Civic Center, сградата на общината в английския град Олдъм, се провежда третото издание на турнира The Classic. Както всички останали турнири по онова време с изключение на световното първенство, The Classic е non-ranking турнир, с награден фонд 15 000 паунда, провеждащ се в рамките на 4 дни между 10 и 13 януари.

Това издание на The Classic обаче остава емблематично завинаги в историята на снукъра поради две причини: спонсор на турнира става Лада, с което името е променено на The Lada Classic – добре познатият съветски автомобил, а в един от ¼ финалите се осъществява първият максимален брейк излъчен по телевизията – негов автор е великият Стив Дейвис.

¼ финалите се падат първи кръг от турнира, в който участват 8 състезазтели, а съперник на Стив Дейвис е трикратният световен шампион и легенда – Джон Спенсър. След равностойна първа сесия, резултатът е 2:2 фрейма и се очертава оспорвана битка за място на ½ финалите. В петия фрейм обаче, се случва онова за което до онзи момент мнозина са чували, но малко са видяли – първият в историята на снукър максимален брейк от 147, излъчен по телевизията. Смахнатият Стив или Червенокосият магьосник, както си изберете, не просто прави 147, а го прави по изключителен начин, с изключителни удари, за които се говори и до днес. При разчистването на масата след вкарана синя топка и оставащи само още две, когато зрителите усещат на какво стават свидетели, бялата е пласирана под почти невъзможен за изпълнение чист удар по розовата и максималния брейк изглежда се изплъзва… Но Магьосникът изпълнява брилянтен удар с който не просто вкарва розовата, но и се пласира успешно за оставащата единствена черна топка, за да влезе в историята по още един неподражаем начин.

https://www.youtube.com/watch?v=ZcfUwberP-Y

Този велик момент вдъхновява допълнително Дейвис и лондоначинът печели и оставащите два фрейма, а по-късно достига на финал в турнира, където губи от уелсеца Тери Грифитс в изключително оспорван мач, завършил 8:9. И въпреки че губи финала, Стив Дейвис успява да заработи 3000 паунда от наградния фонд като финалист, но и голямата награда за своя максимум брейк… чисто нова Лада 1600.

Защо Лада?

Със сигурност би изглеждало далеч по-логично авторът на първия телевизионен 147 брейк да спечели Роувър, Бентли или друг британски автомобил. През 1974г. АвтоВАЗ, съветският автомобилен производител на Лада, „пробива” желязната завеса и започва износ в някои западни страни, като най-голям успех със своя джип Лада Нива и седан Лада Рива има именно във Великобритания. Колите на Лада са рекламирани като евтини, удобни и практични за всяко семесйтво и се продават с нелош успех на хора от англисйката работническа класа. За да се популяризира допълнително, АвтоВАЗ се договоря с организаторите на The Classic и спонсорира турнира в рамките на още две години – през 1983г. и 1984г. По онова време снукърът не е толкова високоплатен спорт и парите които плащат съветските производители не са големи, но пък обещават чисто нова Лада 1600 за всеки, който направи максимален брейк… и Стив Дейвис отговаря на предизвикателството по какъв начин!

Освен във Великобритания, автомобили на Лада са се продавали и в Ирландия, Канада, Швеция, Италия, Западна Германия, Португалия и Финландия, а всичко това е ставало чрез корпорацията „Сатра” или „Съветско-американска търговска асоциация”, която е представлявала съветските автомобили в Западния свят по време на Студената война.

Така или иначе, заигравката на руските автомобили със снукъра се оказва кратка, но благодарение на златната ръка на Стив Дейвис, Лада завинаги ще остане в историята на играта като награда за един от най-гениалните моменти в историята на този спорт – награда, която хиляди българи са чакали да пристигне с години при тях.

- Рекламирайте тук -

Най-четените

Рим: Какво научихме от първия клей мастърс за сезона?

Обстоятелствата през 2020г. направиха така, че първият голям турнир на червено да се изиграе чак в края на лятото и то в...

#WinTheDay: US Open – ден 10

След като имахме два поредни дни с успеваемост от 1 от 3 мача, взехме ден почивка и се завръщаме с надежда да...

#WinTheDay: US Open – ден 8

Вчерашният ден не успя да ни донесе желания успех, след като само едно от трите предложения, които ви дадохме, се изпълни, но...

#WinTheDay: US Open – ден 7

3/3 в събота! За втори път стопроцентов актив от трите ни предложения, а черешката на тортата от вчера беше безапелационната победа за...